Background
19.9.2021ulkoilupaikka, laavu

Iso-Valkee Somerolla, täällä tuli joskus aiemmin myös su­kel­let­tua

Lait­tai­sin tämän reitin ka­te­go­ri­aan kiva rau­hal­li­sen päivän ulko- ja ajan­viet­to­paik­ka ilman sen suurempaa kuntoilua. Voisin kuvitella tulevani täl­lai­seen paikkaan uimaan, ul­koi­le­maan ja viet­tä­mään aikaa jommalla kummalla alueella olevalla laavulla.
1646495592303_Iso-Valkee%20Kartta-me.jpg


Siitä on jo yli 10 vuotta, kun kävin täällä samassa paikassa sukeltamassa. En ole enää vuosiin käynyt Suomen vesissä pinna alla, muuten kuin kesäisin uimareissuilla silmät kiinni. Elämä on vienyt muille poluille ja nykyisin keskityn pelkästään pinnan yläpuolella tapahtuviin asioihin. Sen mitä sukellusajoista muistan, Iso-Valkee oli kohtuullisen kirkasvetinen suomalaiseksi järveksi. 


Järven itäreunalla on parkkipaikka, johon toin autoni. Tilaa siellä on ainakin kymmenelle autolle. Parkkipaikan viereisellä rannalla  näytti olevan sukellusporukka, joka oli juuri pukeutumassa ja laittamassa tavaroitaan valmiiksi veteen lähtöä varten. Nos­tal­gia­fii­lik­sis­sä­ni vaihdoin pari sanaa parin sukeltajan kanssa, joskin huomasin nopeasti kuulostavani aivan urpolta vanhentuneine tietoineni ja termeineni. Siispä päätin hipsiä vähin äänin metsään, nykyisen elämäni pariin. 


Reittini kulki järveä kiertävällä luontopolulla. Polun ympärillä oli pääosin kangasmetsää, höystettynä siellä täällä kasvavilla lehtipuilla. Korkeuseroja koko reitillä oli todella vähän. Lähdin kiertämään parkkipaikalta reittiä myötäpäivään. 


1645716852252_IMG_4586-me.jpgLaittaisin tämän reitin kategoriaan kiva rauhallisen päivän ulko- ja ajanviettopaikka ilman sen suurempaa kuntoilua. Voisin kuvitella tulevani tällaiseen paikkaan uimaan, ulkoilemaan ja viettämään aikaa jommalla kummalla alueella olevalla laavulla. Tosin en tiedä kuinka ruuhkaista täällä on normaalisti, ilman tämän kertaisia sukeltajia. Itselleni tämä on liian kaukana säännölliseksi ulkoilupaikaksi joka tapauksessa. 


Järven rannalla on kaksi laavua. Ensimmäinen tuli vastaan järven pohjoisrannalla olevassa niemessä. Täytyy sanoa, että laavulla oli kyllä todella hieno paikka ja se näyttäytyi edukseen tyynellä ja aurinkoisella ilmalla. Kun tulin paikalle, joku oli juuri lähtenyt sieltä, koska laavun edessä olevalla nuotiopaikalla kyti vielä pari kekälettä. Laavun lähistöllä oli myös yhdistetty liiteri-/huussirakennus. Myös laavu itsessään oli hieno ja hyvässä kunnossa. 


1645717260166_IMG_4583-me.jpg

Näkymä liiteriltä laavun suuntaan järven pohjoispäässä. 

1646495872368_IMG_45sdf-me.jpg

Tosi kiva laavu ja tulipaikka. Laavulla voi myös yöpyä. 

1645717958833_IMG_4581-me.jpg

Laavu rannalta päin katsottuna. 

1645717286473_IMG_4584-me.jpg

Maisemaa laavua ympäröivälle Iso-Valkee -järvelle. 

1645718019568_IMG_4577%20(1)-wiy4sp-me.jpg
1645717307381_IMG_4590-me.jpg

Laavun jälkeisellä polulla. 


Istuin hetken laavun edessä olevilla penkeillä ja nautin syksyisestä auringosta. Lämpöä oli lähemmäs +10°C, vaikka syyskuu oli jo paremmalla puolella. Tunnelma ja maisema oli kesäinen, sillä lehtipuissa oli vielä lehdet ja suuri osa niistä oli vielä vihreitä. Mietin joka syksy kaiholla, että voi kun lehdet pysyisivät puissa ympäri vuoden. Ja yhtä lailla joka kevät ilahdun aivan yhtä paljon, kun ensimmäiset pajunkissat ilmestyvät pajun oksiin ja puut alkavat olla hiirenkorvilla. Vaikka jotkut asiat ovat todella hienoja, en vaihtaisi meidän neljää vuodenaikaa mihinkään. Luontoa ja sen kiertokulkua on vaan niin hieno seurata. 


Käveltyäni takaisin autolle päin, löysin toisen kivan laavun läheltä parkkipaikkaa. Tämän laavun lähistöllä on googletukseni perusteella myös vuorattava sauna, joka on Someron kaupungin omistama. Veikkaan, että tällä laavulla on melkoisen korkea käyttöaste parkkipaikan läheisen sijainnin vuoksi. Laavun seinustoilla näytti olevan silti reilusti puita. Tällä kertaa tällä paikalla ei ollut minun lisäkseni ketään, mitä nyt näkö- ja kuuloetäisyydellä olevat sukeltajat puuhailivat vielä jotakin rannan tuntumassa. Siispä istahdin tällekin paikalle toviksi, ennen kotiin paluuta. 


Matkaa tälle mukavalle reitille tuli 4,9 km ja aikaa kului kaksi tuntia. Jää nähtäväksi, koska päädyn tälle samalle paikalle seuraavan kerran. Ehkäpä taas reilun kymmenen vuoden päästä? Kävisin ehdottomasti useammin, jos paikka olisi lähempänä omaa kotiani. 


Lisätietoa Iso-Valkeen alueesta ja siellä kulkevasta reitistä ja ajo-ohjeista löytyy Someron kaupungin sivuilta (linkki). 1645718435220_IMG_4593-me.jpg

Jälkimmäinen tulipaikka parkkipaikan lähellä. 

1645718449635_IMG_4594-me.jpg

Maisemaa laavulta järvelle päin. 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit