Background
4.9.2021laavu

Kil­lin­mäen laavu Kirk­ko­nu­mel­la

Ki­vi­puu­tar­ha oli kyllä erikoinen kokemus. Hassua miten kivet olivat kuin aseteltu yksi toisensa perästä kallion päälle ja jätetty siihen. Ihan kuin joku joku jät­ti­läi­nen olisi leikkinyt niillä nop­pa­pe­liä.
1646488858262_Killinm%C3%A4ki%20kartta-me.png

Tämä laavureissu oli jatkumo Högbergetin luolavisiitille. Halusin nähdä tämän laavun ja käydä samalla katsomassa, josko sitä saisi illan iloksi suppilovahveroita kastikkeeksi asti, tai sitten puolukoita puolukkapuuroa varten. 


Jätin auton Kvisintien varten, pienelle levennykselle kallion vieressä, jossa oli valmiiksi jo toinen auto. Läksin kävelemään pian auton edestä löytyneeltä polulta länteen päin, keskemmälle metsää. Puolukoita ei tarvinnut kauaa etsiä ja keräsin nopeasti pussillisen puolukkapuuron aineksia iltaa varten. Sienet eivät olleet enää niin helppo nakki. Löysin muutaman tatin matkan varrelta ja pari todella pientä suppista, mutta isommat suppikset odottivat vielä vuoroaan maan alla. Syy intoiluuni oli sienipalstoilla alkanut hehkutus erinomaisesta suppissyksystä ja sienestäjien eteen tulleista poikkeuksellisen hyvistä sieniapajista. Ehkäpä Etelä-Suomen lajitoverit olivat sitten sitä hieman ujompaa sorttia vielä. 


Kiersin alueella risteäviä isompia ja pienempiä polkuja ja niiden välisiä metsäkaistaleita ristin rastiin, kunnes päätin lähteä Killinmäen laavulla käymään. Laavu löytyikin helposti. Se oli kyllä komea näky keskellä muusta maastosta hieman korkeampaa kalliota. Laavu on vapaassa käytössä ja se on rakennettu talkoovoimin vuonna 2018.  Kallion laella oli myös tulipaikka ja penkki, jolla minäkin istuin hetken katselemassa maisemia ja syömässä eväitäni. 


Minulla on tapana syödä varsin kevyesti päiväretkillä. En tiedä mistä se johtuu, mutta jos syön vähänkään raskaammin ja etenkin reissun alkupäässä tai keskivaiheilla, en meinaa jaksaa millään kävellä enää loppumatkaa. Siispä evääni koostuvatkin usein lähinnä mehusta, energiapatukoista tai parista leipäpalasta.  


Laavusta vielä sen verran, että tykkään näistä tällaisista rakennelmista, jonka eteen on nähty vaivaa. 

Tämäkin laavu edustaa hienoa maisemaan sopivaa rakentamista. Jos hienoa laavua olisi viilannut vielä  täydellisemmäksi, olisin vaihtanut sen sisälle vielä pölleistä tehdyn vanhan ja jykevän pöydän penkkeineen. Ei silti, hieno tämä oli näinkin. Mahtava juttu, että ihmiset ovat lähteneet vielä talkoohommiin. Se kun ei nykypäivänä ole enää mitenkään päivän selvää. 


Pidettyäni hetken taukoa, läksin jatkamaan lähistöllä olevalle jonkinlaiselle nähtävyydelle. Olin saanut nimittäin vinkin, että lähimetsässä oli vielä näkemisen arvoinen kivipuutarha. No pakkohan sellainen oli tässä samalla reissulla nähdä. Määränpäässä odottikin erikoinen kokemus. Pienen mäen päällä oli siirtolohkareita vieri vieressä ja niiden välissä risteili polkuja. Hassua miten isot kivet olivat ikään kuin aseteltu kallion päälle ja jätetty siihen. Ihan kuin joku joku jättiläinen olisi leikkinyt niillä noppapeliä. 


Törmäsin toisen sangen erikoiseen näkyyn matkalla kivien luota pois. Löysin nimitäin yksinäisen repun maasta, jonka sään armoilla olleesta kulahtaneesta ulkomuodosta oli pääteltävissä, että reppu oli ollut maastossa ainakin pari vuotta. Repun vetoketju oli kiinni ja sen vierestä löytyi puun oksalta urheilutrikoiden näköinen vaatekappale. Paikka oli keskellä metsää ja lähin polku oli useiden kymmenien metrien päässä. En tiedä mitä ihmettä tällä paikalla on joskus pari vuotta sitten tapahtunut, mutta joku oli saanut repun omistajan hylkäämään sen sekä kalsonkinsa keskelle metsää. En kuitenkaan halunnut tehdä repusta mitään karmivia löytöjä, joten jätin sen niille sijoilleen, osittain vieressä olevan kuusen oksan alle hautautuneeksi. 


Repusta huolimatta tämä oli kiva pikku pyrähdys Kirkkonummen metsikössä. Matkaa metsäreissulle tuli 4,2 km ja aikaa kului 2:41 tuntia marjoja ja sieniä etsiessä. 


1645377851784_IMG_3800-me.jpg

Umpeen kasvanut lampi tai sen tapainen metsän keskellä. 

1645377851757_IMG_3812-me.jpg

Kaikki alarivin kuvat ovat kivipuutarhasta otettuja. Erikoinen rykelmä vieri vieressä olevia lohkareita. 

1645377849903_IMG_3803-me.jpg

Erikoinen pötkylä, jota en pystynyt tunnistamaan. 

1645377851566_IMG_3811-me.jpg
1645377850622_IMG_3814-me.jpg

Mysteerikalsongit ja kadonneen repun arvoitus.

1645377850383_IMG_3810-me.jpg
Jaa tämä artikkeli

Kommentit